NOVICA


Suho solarno stranišče, ki ne uporablja vode in ne onesnažuje zraka

Na natečaju za okolju prijazne tehnološke rešitve Climate LaunchPad, ki ga je tudi letos v Sloveniji uspešno izpeljal Tehnološki park Ljubljana d.o.o. (TPLJ) skupaj s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije na Kemijskem inštitutu Slovenije (CO NOT), je drugo mesto zasedla ideja, ki ne le, da je bila komercialno najbolj zanimiva, ampak je hkrati tudi vsem nam tako zelo blizu, pravzaprav nujna, da je vedno znova, že med treningom prijavljenih ekip, požela največ pozornosti. Gre za idejo solarnih bioloških javnih stranišč, ki jo razvija Zavod mOBILNO to go, inštitut za razvoj trajnostnih tehnologij, katerega slogan se glasi Želimo najbolj trajnostno prihodnost za naše potomce.

David Kodarin, eden od ustanoviteljev omenjenega zavoda, je bleščeče predstavil njihov izdelek, ki ima v svetu, kjer kar polovica prebivalstva nima dostopa do čiste pitne vode, v t.im. razvitih deželah pa hektolitre pitne vode potrošimo za splakovanje stranišč, zagotovo prihodnost. 

Več o rešitvi, ki je veliko več kot le 'stranišče na štrbunk', preberite na spletni strani TPLJ.

 
Avtor: , 5.7.2016
 
 
Želiš prvi izvedeti kako se vključiti v ljubljansko podjetniško sredino? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati, najnovejše podjetniške trende in ostale odlične stvari?
Hitro, prijavi se na Start:up Ljubljana e-mail listo!