Idealno mesto za podjetne talente

Z nekaj več kot 280.000 prebivalci je Ljubljana  največje slovensko mesto in njen najpomembnejši gospodarski center. Hkrati je tudi izobraževalno, znanstveno, kulturno in politično središče sLOVEnije. Čeprav se po svoji velikosti uvršča med srednje velika evropska mesta in ohranja privlačno prijaznost manjšega kraja, ima vse, kar premorejo velike prestolnice. Za zagotavljanje visokih okoljskih standardov pri izboljšanju okolja, gospodarstva in kakovosti življenja v Ljubljani, je le-ta prejela laskavi naslov Zelena prestolnica Evrope 2016!
 

Mesto po meri človeka
Ljubljana se, po izboru revije Forbes, ponaša z oznako petega najbolj privlačnega in kakovostnega kraja za bivanje. Mednarodno kulturno in znanstveno-raziskovalno vzdušje, ki preveva mestni vrvež, je idealni prostor za preverjanje in udejanjanje podjetniških in kreativnih idej ali projektov. Ne nazadnje v Ljubljani in njeni okolici poslujejo podjetniki najbolj tehnološko naprednih in inovativnih podjetij, ki se vključujejo v start-up skupnost in delijo izkušnje podjetnikom začetnikom.

Mesto kulture

Ljubljana je mesto kulture, je dom številnih gledališč, muzejev in galerij, ponaša pa se tudi z eno najstarejših filharmonij na svetu. Že na samem začetku 18. stoletja, leta 1701, je bila ustanovljena Academia philharmonicorum.
Kultura je za Ljubljančane način življenja in mišljenja ter del vsakdana. V prestolnici se vsako leto zvrsti več kot 10.000 kulturnih prireditev. Prebivalce Ljubljane in obiskovalce navdušujejo umetniki vseh smeri - od vrhunskih glasbenih, gledaliških in likovnih ustvarjalcev do alternativnih in avantgardnih umetnikov.

Sodobno in živahno mesto

V toplejših mesecih številne kavarniške mizice in stoli napolnijo obrežje Ljubljanice ter trge starega mestnega jedra. Tu se srečujemo ob jutranji kavi, po skoraj obveznem sobotnem obisku ljubljanske tržnice ali nedeljskega bolšjega trga, ali pa na večernem klepetu s prijatelji. Prvi vtis, ki ga obiskovalec običajno dobi o Ljubljani je, da je to izredno mlado mesto, saj mu daje poseben utrip več kot 50.000 študentov.
Ljubljana je mesto, kamor zahajajo znanstveniki zaradi njegove univerze ter inštitutov z mednarodnim slovesom, umetniki zaradi svetovno znanega grafičnega bienala, likovne akademije in neštetih likovnih galerij, gospodarstveniki zaradi številnih poslovnih srečanj in sejmov in mednarodni strokovnjaki zaradi kongresov - skratka: Ljubljana je mesto, kamor se ljudje pogosto vračajo, bodisi zato, ker jih tja zanese delo, bodisi zato, ker jim tja usmerijo korak lepi spomini s prejšnjega obiska.

Privlačnost Osrednjeslovenske regije za start-upe

Osrednjeslovenska regija v kateri se nahaja Ljubljana meri 2.555 km2 je najgosteje naseljena, po številu prebivalcev največja, po površini pa druga največja slovenska regija. Poleg ugodne lege sta njeni pomembni prednosti tudi dobra prometna povezanost, in to v vseh smereh, ter dejstvo, da se v tej regiji nahaja naša prestolnica.
Regija je tudi najbolj razvita slovenska regija, saj je po podatkih Statističnega urada RS v letu 2011 ustvarila 25-krat večji bruto družbeni proizvod kot zasavska regija ali nekaj več kot tretjino celotnega slovenskega bruto družbenega proizvoda, od tega že več kot tri četrtine v storitvenih dejavnostih.

V letu 2011 je v tej regiji nastalo 97 novih podjetij na 10.000 prebivalcev (največ novih podjetij na 10.000 prebivalcev je nastalo v obalno-kraški, in sicer 113). Tudi delež pet let preživelih podjetij med novonastalimi podjetji je najvišji (58 %). Po indeksu delovne migracije (126,1) je ta regija izrazito delovna regija; število delovno aktivnih prebivalcev, zaposlenih v tej regiji, je namreč precej večje od števila delovno aktivnih prebivalcev, ki v tej regiji prebivajo.  

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš prvi izvedeti kako se vključiti v ljubljansko podjetniško sredino? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati, najnovejše podjetniške trende in ostale odlične stvari?
Hitro, prijavi se na Start:up Ljubljana e-mail listo!